Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Prága

Prága történet

Prága, Csehország, Történet

Prága története

Prága, Csehország, Történet

A Cseh Köztársaság fővárosát, Prágát "Európa szívének" is szokták nevezni.

Prága talán az egyik legcsodálatosabb úti cél a világon. Szinte minden szeglete különféle korú és stílusú építészeti csodákat rejt, számtalan gyönyörű, monumentális épület, lenyűgöző művészeti gyűjtemény, népművészeti és zenei mestermű fogadja a látogatót. A város büszkesége a prágai vár, amely a középkorban a királyi hatalom székhelye volt.

A kilenc dombra épült városban 31 km hosszan kanyarog a Moldva, ami a legszélesebb pontján 330 m széles és csak Prágában 16 híd íveli át. A folyó ágai számos szigetet ölelnek közre. Emellett hegyekben, dombokban, tavakban valamint erdőkben is bővelkedik. Lakosainak száma kb. 1 millió 200 ezer.

Prágának több mint 100 tornya van, ezért is nevezik sokan száztornyú városnak. Mivel nem vált áldozatává a második világháború pusztításának, több mint ezeréves történelmének minden időszakából maradtak fenn építészeti emlékek. A Moldva-parti nagyváros a gótikus, barokk és szecessziós stílusú épülethomlokzataival olyan, mint egy kőből faragott történelemkönyv.

Prágában van Euróba egyik legnagyobb műemlékvédelem alatt álló városi területe. Itt alapította meg Közép-Európa első egyetemét 1348-ban. IV. Károly német-római császár.

Prágai utazásunk során a főváros legnagyobb részét gyalog bejárhatjuk, de a fáradt gyalogosnak a városi villamos és metró hasznos és szórakoztató utazási lehetőséget biztosít.

Prága öt természetes fő területre oszlik. Staré Mestro, a történeti Óváros, a város közepén található. A folyó túlpartján, Staré Mestro-val szemben található Malá Strana. Kanyargós utcáin hatalmas házak és látványos paloták sorakoznak. Malá Stranat a Hradzsin uralja méltóságteljes magasságával, mely Prága lenyűgöző kastély és katedrális komplexuma. Az Óvárostól délre fekszik Nové Mesto, az Újváros, a jugendstílus és a modern építészet számos jeles alkotásának hazája. Nové Mestro legdélibb pontján van Vysehrad mondabeli elődje, ahol a legenda szerint Prága először létrejött.  

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!